Douaneprocedures Im-Export

Import en Export

Als je mensen in het vak en met ervaring op het gebied van export spreekt, vraag ik me vaak af waar de motivatie vandaan is gekomen. Wat heeft hen geïnspireerd?... 

Dit ben ik gaan terugkoppelen op mezelf en ik vind het feit dat iedere keer dat er iets geëxporteerd of importeerd moet worden er weer een nieuwe uitdaging is. Iedere keer is verschillend en hoe meer ervaring je op doet, hoe steviger je in je schoenen staat waardoor het steeds makkelijker en soepeler zal verlopen. Vaak zijn de douaneprocedures ook een uitdaging. Iets wat onlosmakelijk is verbonden met de import en export. 

Douaneprocedures wat is dat precies?

Dit zijn de noodzakelijke procedures voor goederen en vervoersmiddelen  die worden geïmporteerd of geëxporteerd. Voorbeeld: Wanneer u vanuit Nederland een geschenk wil sturen naar Vietnam, zal u eerst moeten verklaren wat u stuurt en waarom, dit doet u in de vorm van een CN23, de Europese formulieren die de douane dient te krijgen. Wordt het pakket goed gekeurd en verzonden zal in Vietnam nogmaals worden gekeken wat er is gestuurd zodat er geen ongewenste producten het land binnen komen. Dit proces staat ook wel bekend als de douane-inklaring.

LET OP! Dit is alleen van toepassing op goederen en vervoermiddelen, niet van toepassing op het reizen van personen tussen landen. 

 

Neem contact met ons hierop als jij vraag hebt

Douaneaangifte procedure

Als we kijken naar het proces voor het versturen van een pakket vanuit Nederland naar Vietnam, zien we dat de douaneprocedures bestaan uit een standaard volgorde. Dit zijn de 3 stappen waarop het douane proces is gebaseerd:

Stap 1: aangeven welke goederen zijn gestuurd

Stap 2: De Vietnamese douane zal de pakketten sorteren. Dit kunnen we zien als een verkeerslicht. Valt hij onder groen, dan wordt het pakket binnen een paar uur doorgestuurd en ingeklaard. Valt hij onder oranje wordt er eerst nog eens grondig bekeken of het pakket veilig is voordat hij wordt ingeklaard. Valt het pakket in de rode categorie is het verboden in Vietnam en wordt uw pakket niet ingeklaard

Stap 3: Betaal belastingen en / of douane-inklaring kosten.     

Heb jij nog meer vragen hierover, neem dan contact met ons op HIER

Waarom VIEC?

Vaak is het moeilijk de douane goed te begrijpen. Echter wordt iedere misstap erg zwaar aangerekend en zullen zij direct met een rechter te maken hebben. Zij zijn dus erg gebonden aan het constant volgen van dezelfde stappen om zo zoveel mogelijk fouten te voorkomen. Bij het kleinste probleem zal dan ook het zekere voor het onzekere worden genomen en  wordt het pakket verder onderzocht. Zo zijn er erg veel aspecten bij het inklaren die vaak erg tijdrovend zijn omdat er uitgelegd zal moeten worden bij de douane wat er is gestuurd, waarom enz, om zo de problemen uit de wereld te helpen. Door het begrijpen van beide culturen, de Nederlandse cultuur en de Vietnamese cultuur en het beschikken over kennis van beide talen, zijn wij in staat de problemen zo snel mogelijk uit de wereld te helpen. Zo houdt u dus meer tijd over om winst te maken voor uw eigen bedrijf.